Tuesday, 11 June 2013

KEROPOK LEKOR TERENGGANU | Makanan Tradisi


KEROPOK LEKOR TERENGGANU | Makanan Tradisi | 
Rugi kalau ke Terengganu tetapi tidak singgah di gerai pengusahaKeropok Lekor 
yang mana anda boleh melihat sendiri bagaimanaKeropok Lekor ini di 
usahakan. Sepertimana yang kita tahuKeropok Lekor merupakan makanan 
tradisi yang sangat digemari oleh rakyat Malaysia yang terkenal di Terengganu
Di sini wa sempat  singgah di salah satu kedai pengusaha Keropok Lekor yang 
terkenal di Terengganu ini " Kak Yah Keropok Lekor" .

KEROPOK LEKOR TERENGGANU
Kak Yah Keropok Lekor
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas  |  Keropok lekor atau keropok batang 
merupakan sejenis makanan tradisional pantai timur Semenanjung Malaysia
khususnya di Terengganu yang terkenal. Keropok diperbuat daripada isi ikan laut 
dan campuran sagu dan sedikit garam. Terdapat juga keropok yang dicampurkan 
dengan tepung kanji. Keseluruhan ramuan tersebut akan diuli dan digentel panjang 
bertali, sebelum direbus didalam air panas.

Kandungan ikan yang tinggi menjadikan keropok lekor sebagai makanan berprotin 
tinggi yang kaya dengan iodin semulajadi.



Keropok lekor boleh dimakan segar sebaik sahaja diangkat dengan dicicah air lada 
(sos cili) yang pedas. Dan jika rajin , anda boleh menggorengnya . Pada masa ini, 
pembuatan Keropok Lekor telah pun tersohor di beberapa negeri lain selain 

KEROPOK LEKOR TERENGGANU
Keropok Lekor baru siap dimasak
Rasai sendiri pengalaman sebenar merasi Keropok Lekor panas yang baru siap 
dimasak di Terengganu.

0 comments:

My Paradise68 Archive

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More