KEROPOK LEKOR TERENGGANU | Makanan Tradisi |
Rugi kalau ke Terengganu tetapi tidak singgah di gerai pengusahaKeropok Lekor
yang mana anda boleh melihat sendiri bagaimanaKeropok Lekor ini di
usahakan. Sepertimana yang kita tahuKeropok Lekor merupakan makanan
tradisi yang sangat digemari oleh rakyat Malaysia yang terkenal di Terengganu.
Di sini wa sempat singgah di salah satu kedai pengusaha Keropok Lekor yang
terkenal di Terengganu ini " Kak Yah Keropok Lekor" .
Kak Yah Keropok Lekor |
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas | Keropok lekor atau keropok batang
merupakan sejenis makanan tradisional pantai timur Semenanjung Malaysia,
khususnya di Terengganu yang terkenal. Keropok diperbuat daripada isi ikan laut
dan campuran sagu dan sedikit garam. Terdapat juga keropok yang dicampurkan
dengan tepung kanji. Keseluruhan ramuan tersebut akan diuli dan digentel panjang
bertali, sebelum direbus didalam air panas.
Kandungan ikan yang tinggi menjadikan keropok lekor sebagai makanan berprotin
tinggi yang kaya dengan iodin semulajadi.
Keropok lekor boleh dimakan segar sebaik sahaja diangkat dengan dicicah air lada
(sos cili) yang pedas. Dan jika rajin , anda boleh menggorengnya . Pada masa ini,
pembuatan Keropok Lekor telah pun tersohor di beberapa negeri lain selain
Keropok Lekor baru siap dimasak |
Rasai sendiri pengalaman sebenar merasi Keropok Lekor panas yang baru siap
dimasak di Terengganu.
0 comments:
Post a Comment