Kali ini mari kita lihat 5 pencuci mulut paling mahal di dunia..
lemon dan anggur merah. Namun di Restoran Arnaud di New Orleans,
Amerika Syarikat, hidangan tersebut bukan sekadar potongan buah
biasa. Apa yang menyelerakan dan seperti tidak masuk akal adalah
di atas pencuci mulut tersebut telah dihiasi dengan sebentuk cincin
berlian 5 karat yang pernah menjadi milik Sir Ernest Cassel dimana
cincin tersebut hanya ada satu sahaja di dunia dimana nilai pencuci
mulut ini dianggarkan berharga RM5 juta. Selain cincin esklusif tadi,
minuman Charles X Crysttal turut dihidangkan yang beharga
menyelerakan dengan warna yang berkilau indahnya. Kek ini
dibuat oleh Nobue Ikara iaitu seorang chef pastry terkenal dari
Jepun. Mahu memberi penghargaan kepada kaum wanita, Ikara
telah menghasilkan kek yang didedikasikan kepada wanita yang
terkenal di Jepun seperti Rinko Kikunchi dan Chie Kumazawa.
Frozen Haute Chocolate
Sehingga sekarang, sundae buatan Serendipity 3 ini sentiasa terpilih
Frozen Haute Chocolate
Sehingga sekarang, sundae buatan Serendipity 3 ini sentiasa terpilih
sebagai sundae (aiskrim campuran) termahal di dunia, dengan harga
boleh mencapai sehingga RM3,500 per skop. Mahu menjadikan aiskrim
mereka adalah yang termahal di dunia, mereka telah menghasilkan
aiskrim Frozen Haute Chocolate hasil kerjasama bersama pembuat
perhiasan, Euphoria New York dimana harga aiskrim ini berharga
RM87,000. Frozen Haute Chocolate dihasilkan daripada 28 jenis
coklat dimana 14 jenis coklat daripada 28 jenis coklat itu merupakan
coklat paling mahal dan eksotik di dunia. Untuk menjadikannya lebih
ekslusif adalah aiskrim sundae ini terdapat emas seberat 5 gram
dimana emas tersebut boleh dimakan dan juga ada gelang emas
dengan berlian di dasar gelas. Bahkan, untuk memakan aiskrim
ini dikhususkan menggunakan sudu emas, dan beberapa butir
berlian coklat dan putih yang dapat anda simpan.
The Fortress Stilt Fisherman Indulgence
Pernah menjadi makanan kedua paling mahal di dunia, The Fortress
The Fortress Stilt Fisherman Indulgence
Pernah menjadi makanan kedua paling mahal di dunia, The Fortress
Stills Fisherman Indulgence yang dibuat di Hotel Sri Langka ini
berharga RM50,000. Isi kandungan pencuci mulut ini dibuat daripada
Cassata daun emas serta buah mangga dan delima eksotik. Makanan
ini kelihatan biasa jika tidak dihias dengan ukiran coklat seorang
pemancing dengan batu akuarium 80 karat.
Macaroons Haute Couture
Macaroon Haute Couture. Pierre Hermé merupakan seorang artis luar
Macaroons Haute Couture
Macaroon Haute Couture. Pierre Hermé merupakan seorang artis luar
biasa dalam menghasilkan macaroons. Dia mempunyai dua cawangan
besar di Paris dan Tokyo yang merupakan pusat pembuatan macaroons. Macaroons paling terkenal yang dihasilkan adalah Meringgue Puff
dimana ia akan dihasilkan mengikut bahan pilihan pembeli itu
sendiri. Berdasarkan bahan yang dipilih oleh pembeli, macaroon
buatan Pierre boleh mencapai harga mencecah RM25,000 per
kilogram.
0 comments:
Post a Comment