Jomm.. semak resepi
BAHAN-BAHANNYA
- Tepung gandum 2cawan (daku sukat guna cawan minum pagi/petang) **diayak
- Bikarbonat 1 sudu teh**diayak
- Serbuk penaik 1 sudu teh**diayak
- Esen Vanilla atau Esen pisang 1 sudu teh
- Pisang berangan 2 biji, (daku guna pisang 44hari. 5-6 biji memadai) lenyekkan hancur. 2 lagi buat hiasan atas kek nanti.
- Magerin/planta 1 cawan
- Gula pasir 1 cawan (kurangkan pun boleh, boleh isi gula tak penuh dalam cawan)
- Telur ayam 3 biji Gred A, daku suka guna gred C, so pakai 4 biji
(ku buat 6biji muffin kek dan seloyang Kek. Hiaslah muffin tu guna rice coklat atau apa2 yang korang suka, asal anak korang suka sebab dihargai)
- Panaskan oven 160'c selama 30minit
- Terus putar mixes. Mixes gula dan majerin sampai halus, guna jari kalau rasa gula korang masih kasar, tolong putar lagi. Dalam masa 2 minit tak halus gak, tak apa korang masukkan jer telur satu persatu. In Shaa Allah akan haluslah gula tu. Hehhehe
- Masukkan esen vanilla/pisang. wangikan baunya...
- Baru masukkan tepung gandum, serbuk penaik dan bikarbonat. Masukkan sedikit demi sikit, pembantu aku si Umai memang suka bab2 masukkan tepung.
- Diakhiri dengan pisang, perlahankan mixes. Guna senduk kayu untuk satukan pisang dengan adunan lain.
- Dah boleh masukkan dalam loyang yang bawahnya dah dibubuh kertas alas kek. Korang boleh sapukan lebihan majerin keseluruh loyang ya. Hiaslah kek korang dengan lebihan 2biji pisang. Biar berseni gitu.
- Boleh bakar dah, guna suhu sama tapi masa bakar adalah 50minit.
- Bila masa membakar selesai. Buka pintu oven. Sejuk baru ambil dan boleh dipotong. Selamat menjamu selera.
0 comments:
Post a Comment