Thursday, 6 June 2013

Resepi Kek Batik


Korang peminat kek? tapi tamo berlamaan didapur,tamo menghadap tepung, 
mesin mixes dan oven?
Kek batik adalah jawapannya. Senang dan mudah dimasak. Dan ianya adalah 

dari jari jemari korang... Wowwww...



Jom semak resepi

  1. Milo ( 1 cawan)
  2. Serbuk koko 3 sudu makan
  3. Buttercup 250g
  4. Telur 2 biji
  5. Biskut marie ( 1 bungkus ) 298g
  6. Susu pekat manis 1/2 tin
  7. Air putih 1/2 cawan

Cara Menyediakannya:

- Ambil periuk,masukkan kesemua bahan diatas kecuali biskut marie dan buttercup. 
  Gaulkan semua sehingga sebati
-Hidupkan api dapur. Masak dengan api perlahan sehingga masak (kena sering 
 godak/kacau) untuk elak hangus.
-Masukkan buttercup hingga cair.


-Padamkan api. Susun biskut marie dalam mangkuk (aku guna tuppaware) 
 alaskan plastik, nanti senang nak tanggalkan.
-Selang seli masukkan cairan coklat dengan biskut. Tekan dengan sudu, 
 supaya hasilnya padat seperti gambar diatas.
-Apabila sejuk masukkan dalam peti ais. Selamat mencuba.

0 comments:

My Paradise68 Archive

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More